Landkort

Geopark Odsherreds placering på verdenskortet. Kort kan sige mere end mange ord og lynhurtigt sætte tingene i perspektiv. Kort kan være oplysende, historiske, smukke, og fortælle om højdepunkter, jordsammensætning, byer, veje, jernbaner og udvikling.

Mennesket har brugt enorme ressourcer gennem tiderne på at kortlægge og formidle virkelighedens landskaber. Faktum er, at mange mennersker godt kan lide at se på kort. Har du lyst til at kigge nærmere op et område, helt ned på matrikelplan, findes der en ganske fantastisk hjemmeside, Danmarks Miljøportal, hvor rigtig mange kort og oplysninger, der relaterer sig til kort, er samlet og lagt i lag, der kan klikkes til og fra.

Der kræves applikationen Silverlight for at få kortene til at køre. Et besøg på Danmarks Miljøportal er lidt tungt i loade-tid, men er alt besværet værd. Zoom ind ved at dobbelklikke på dit område. Klik lag til og fra i bjælken til venstre. Prøv at se dit hus på et luftfoto fra 2012 eller 1945. Prøv de historiske kort, både de høje og lave målebordsblade, og se hvordan byer udvikler sig og stednavne skifter stavemåde. Målebordskortene er super smukke, håndtegnede topografiske kort. Uundværlige, hvis du skal købe hus på landet og gerne vil vide, hvordan landskabet er svungent. Dobbeltklik på den øverste, blanke, hvide bjælke for at få mulighed for fx at afsætte koordinater. Klik på den grønne “Her kan jeg”-boks, så du kan gemme og printe dine personlige kort.

Odsherred anno 1768

Odds H[erred] i Draxholms A[mt] med slottet strategisk placeret (i den lilla cirkel). Her kan du se udgangspunktet for det inddæmningsarbejde, der har fundet sted på Sidinge Fjord, Lammefjord og Klint Sø.

Geologisk kort over det nordlige af Vejrhøjbuen

På jordartskortet fremstår de geologiske landskabsformer tydeligt.

Historisk kort med moderne højdemodel

Kulturhistorie

Landskab

Kunst

Råvarer