Hvad er Geopark Odsherred?

En geopark er et landområde med en særlig geologi, og kan bedst sammenlignes med en naturpark eller en nationalpark. Geopark Odsherreds areal er lig med Odsherred Kommunes areal.

Med til geoparkkonceptet hører det at skabe udvikling og vækst for og med lokalbefolkningen. Det kan være i form af øget fokus på bæredygtighed eller geoturisme.

Rygraden i Geopark Odsherred er Odsherredbuerne (Vejrhøjbuen, Vigbuen og Højbybuen), der blev dannet under sidste istid. Formationerne i Odsherred er et skoleeksempel på et landskab skabt af isen, og de er grunden til, at Geopark Odsherred er med i European og Global Geoparks Network, henholdsvis det europæiske og det verdensomspændende netværk af geoparker under beskyttelse af UNESCO.

 

Geopark Odsherred på seks minutter

Kom vidt omkring i Geopark Odsherreds landskaber på en legende let måde. Klik på YouTube-symbolet nederst i højre hjørne for at se filmen i et større format.

Bliv dus med geoparken

Tag med til forelæsning om Geopark Odsherreds landskaber med naturvejleder Jørgen Stoltz. Foredraget hører til i den lange, grundige og mere nørdede ende af skalaen, men ikke mere nørdet, end at Jørgen Stoltz og Geopark Festival-teamet trak fulde huse i samtlige Geopark Odsherreds 12 lokalsamfund i foråret 2014. Foredraget var en del af en storstilet kampagne i forbindelse med herredets første Geopark Festival, hvor det drejede sig om at møde lokalbefolkningen og motivere borgerne til at engagere sig aktivt i festivalen. Projektet lykkedes ud over al forventning.

Geopark Odsherred – Strategi 2015-2018

Kulturhistorie

Landskab

Kunst

Råvarer