Essensen af Odsherred

Theodor Philipsen | Landevej ved Fårevejle, 1901 | Odsherreds Kunstmuseum
Theodor Philipsen: Landevej ved Fårevejle, 1901, 102 x 141 cm, Odsherreds Kunstmuseum

Horisontlinjen langs det flade bundmorænelandskab er Vejrhøjbuen, Odsherreds største randmoræne, der blev skubbet op foran isen under sidste istid.

Liv og landskab ved vejen 
Dette er ét af de helt markante billeder fra Odsherred, som viser essensen og spændvidden i det kulturhistoriske landskab. I år 1900 slog maleren Theodor Philipsen (1840–1920) sig ned på Vejlekroen, der lå ved landevejen mellem Slagelse og Nykøbing (brændte i 1914). Her malede han en række billeder af livet og omgivelserne ved den lille samling huse. Dette maleri er udført 1901 på basis af friluftsstudier. Billedet viser mennesker og får på og ved vejen i det betydningsmættede landskab, der spænder fra den fjerne fortid med oldtidsgraven på Vejrhøj over den middelalderlige Fårevejle Kirke på sin banke til den nyligt gravede kanal omkring den indvundne Lammefjord.

Malested og motiv
Malestedet befinder sig midt på selve landevejen, der oprindeligt var en dæmning anlagt i begyndelsen af 1800-tallet hen over fjordbunden for at undgå den tidligere uvejsomme vejføring gennem bakkerne. Den lille flække Kroenborg var på Philipsens tid et vigtigt trafikknudepunkt, hvor diligencen skiftede heste og kusk.

Find malested og motiv

Kroenborgvej
Parkering
Kroenborgvej nær nr. 49
4540 Fårevejle
GPS: N55°48’46”, E11°27’25”

Den kunsthistoriske rute

Tag på jagt efter kunstnernes motiver og malesteder i geoparken med folderen til Den kunsthistoriske rute. Se værker og landskabsmotiver fra herredet på Odsherreds Kunstmuseum i Asnæs og på Malergården i Plejerup.

Gå- og cykelture

Klik dig frem til Asnæs og Fårevejle og se andre ruteforslag i området hos Friluftsguiden.dk

Kulturhistorie

Landskab

Kunst

Råvarer