Fædrelandet

Johan Thomas Lundbye | Efterårslandskab, 1846-47 | Den Hirschsprungske Samling
Johan Thomas Lundbye: Efterårslandskab, Hankehøj ved Vallekilde, 1846-47, 36,2 x 43,2 cm, Den Hirschsprungske Samling, København

Bronzealderhøje kan ses langvejsfra som grønne kupler på landskabets højderygge. Du kan derfor ofte se stor og skøn natur fra en plejet gravhøj.

”Mit kjære Danmark” 
Guldaldermaleren Johan Thomas Lundbye (1818–1848) har med billedet af gravhøjen Hankehøj begået et mesterværk, der samler datidens forestilling om betydningen af det danske landskab. Trods sin friske og umiddelbare skildring af efterårsvejret ved gravhøjen på Vallekilde præstegårdsmark er der tale om et programbillede. Datidens kunstneriske målsætninger foreskrev, at malerne i deres landskabsbilleder ud over selve landskabet skulle gengive det danske folks historie og det danske folkeliv. Det er her udtrykt ved bronzealderhøjen og det lille optrin med vogterdrengen og køerne. Samtidig synliggør billedet Lundbyes kærlighed til fædrelandet, som han kaldte “Mit kjære Danmark”.

Værn om fortidsminderne
Hankehøj eller Hanghøj er opført i den ældre bronzealder, dvs. 1700-1100 f.Kr. Den er 4 m høj, 23 m i diameter, og har aldrig været udgravet. Lundbyes maleri illustrerer på bedste vis hans evne og lyst til at være med til at sætte fokus på fortidsmindernes værdi og dermed nødvendigheden af at bevare dem for eftertiden.

Find malested og motiv

Hanghøj/Hankehøj
Parkering i vejkanten
Bjergesøvej nær nr. 1
Vallekilde
4534 Hørve
GPS: N55°44’51”, E11°25’5″

Den kunsthistoriske rute

Tag på jagt efter kunstnernes motiver og malesteder i geoparken med folderen til Den kunsthistoriske rute. Se værker og landskabsmotiver fra herredet på Odsherreds Kunstmuseum i Asnæs og på Malergården i Plejerup.

Gå- og cykelture

Klik dig frem til Vallekilde og Bjergesø og se andre ruteforslag i området hos Friluftsguiden.dk

Kulturhistorie

Landskab

Kunst

Råvarer