Om Geopark Odsherred b- en tidsrejse 25000 år tilbage i tiden

Foto: Claus Starup

 

Geokids er et kunstprojekt og undervisningstilbud skabt til folkeskoleelever i Odsherred af kunsterne Martin Nybo og Henrik Boe i et samarbejde med Odsherred Naturskole/NVPRO, Museum Vestsjælland, Geopark Odsherred, Skolerne i Odsherred samt afdeling for Kultur og Fritid i Odsherred Kommune.
 

Geokids i landskabet
Med Geokids-projektet kommer eleverne igennem et undervisningsforløb, hvor de gennem et “stjerneløb” i naturen bliver introduceret til Geopark Odsherreds landskaber og kulturhistorie. Eleverne lærer om istidslandskabet, de graver efter ler og skaber sammen med kunstnerne Martin Nybo og Henrik Boe en Geokids-maske. Eleverne undervises i de fødevarer som produceres i landbruget og som findes i det fri, og de skal blandt andet tilberede et måltid. Børnene lærer om kunstnerkolonien Odsherredsmalerne og deres landskabsmalerier. Eleverne besøger gravhøje skabt i bronzealderen og skaber kunstværker, hvor de selv maler på lærred og skind. En lokal fortæller indfører børnene i lokale sagn og myter.

Maskerne
Folkeskoleeleverne skal med Odsherreds istidsler være med til at skabe deres eget kunstværk ved at forme en maske af ler. Leret fra geoparken er renset og blandet med stentøjsler og formet til ens grundforme. Hver maske får ved opsætning en QR-kode, hvor man kan finde en lille film om barnets maske og tilblivelsen af den, samt information om Geokids-projektet. Alle maskerne bliver sat på jernstænger og bliver først sat op lokalt, herefter samles alle maskerne ved shelterpladsen på Veddinge Bakker til et kæmpe fællesværk, der fortæller om elevernes oplevelse og forståelse af at leve i Geopark Odsherred.

Geokids løber fra 2014 til 2018 og afsluttes med at alle ca. 4.000 masker kan ses på shelterpladsen ved Veddinge Bakker. Med Geokids-projektet tilføjer kunstnere, fagfolk og Odsherreds børn en del til Odsherreds natur- og kulturhistorie. Lermaskerne er, efter de er blevet brændt, uforgængelige i naturen og tjener på den måde til den fremtidige fortælling om Odsherred; om de børn der bor her, og det værk de sammen har skabt med udgangspunkt i områdets historie.

Den spændende troldeskov ved Vægterkrattet for foden af Vejrhøjstien. Fotograf: Claus Starup, 2014.

Geoteens
Fra foråret 2015 vil folkeskolelever på 7.-8. klassetrin få mulighed for at blive Geoteens. Efter en introduktion til geoparken skal de på deres linjefag skabe et undervisningsforløb for 4.-6. kl. Geoteens står for formidling og for at afholde et stjerneløb på Vejrhøj, hvor hvert linjefag har fokus på særskilte poster. Geoteens skal dokumentere Geokids-forløbet med billeder, film og brandingmateriale og producere materiale til stjerneløbet. Geoteens skal også stå for materiale til åbningseventen og til den løbende udstilling af maskerne.

Shelterpladsen, Veddinge Bakker
P-plads ude ved vejen
Veddingevej 41A
4540 Fårevejle
GPS: N55°49’37”, E11°27’42” 

Video om Geokidsprojekt

Undervisningsprojektet er udviklet efter idé af keramiker Martin Nybo og kunstner Henrik Boe. Fotograf: Claus Starup, 2014.

Ruteforløb for Geokids

På stjerneløbet kommer eleverne igennem forskellige poster. De graver ler op på stranden til brug for maskerne, de får fortalt sagn og myter, hører om naturen og naturhistorien, maler billeder som Odsherredsmalerne, laver mad, dekorerer skind med bronzealdertegn, og de bestiger Vejrhøj, hvor de hører om geologien og bruger geoparkens app.

Opsætning af masker

Bag på hver eneste maske findes en QR-kode. Når du scanner koden, kan du se en lille film med det barn, der har lavet masken. Fotograf: Claus Starup, 2014.

Projektet er støttet af Odsherred Kommune og Statens Kunstfonds huskunstnerordning.