Lammefjord

Den frugtbare jord på den inddæmmede, tidligere fjordbund. Det er den sydlige del af Vejrhøjbuen med Vejrhøj, der rejser sig i baggrunden.

Under den gletsjertunge, der formede randmorænen Vejrhøjbuen, lå en stor inderlavning: Lammefjord. Det var især herfra materialet til Vejrhøjbuen kom. Beregnet ud fra fakta om nutidens gletsjere har isen på Lammefjord været ca. 150 meter tyk.

Da isen begyndte at smelte, begyndte vandmængden i havene langsomt at stige. Men også landet, der havde været trykket sammen af ismassernes enorme vægt, begyndte at hæve sig. I stenalderen for ca. 7.000 år siden blev landhævningen overhalet af havstigningen, da de sidste ismasser fra det nordamerikanske isskjold smeltede. Stenalderhavet skyllede ind i lavningerne og gjorde Odsherred til et ørige. Landhævningen fortsatte, og kystlinjen har gradvist trukket sig tilbage til det niveau, vi kender i dag.

Lammefjord blev inddæmmet i årene 1873-1943. Den gamle inderlavning, hvor isen og siden havet lå, er nu blevet kulturlandskab.

1) Isen rykker frem og presser randmorænebakker op.
2) Stenalderhavet har oversvømmet landet for ca. 7.000 år siden.
3) Fortsat landhævning og menneskets inddæmning af sø- og fjordområder har føjet moræneøerne sammen til det landskab, vi ser i dag.
Akvarel efter Schou, 1949.

Lammefjord, Fårevejle

Rådhuset
Rådhusvej 75
4540 Fårevejle
GPS: N55°47’33”, E11°27’39”

Gå- og cykelture

Klik dig frem til Fårevejle på Lammefjord og se ruteforslag hos Friluftsguiden.dk

Lammefjordsgulerødderne

De berømte Lammefjordsgulerødder er blot én af mange typer grøntsager, der dyrkes på Lammefjordens næringsholding jord. Find de lokalt producerede råvarer i områdets gårdbutikker og tilbered et lækkert, friskt måltid mad til dig selv og din familie. Uhm! Foto: Claus Starup, 2014.

Mød en af Lammefjordens landmænd

Landmand Arne Andersen fortæller om tørlægningen af Lammefjord og kvaliteten af jorden. Fotograf: Marianne Diers, 2011.

Gårdbutikker i Geopark Odsherred

Kulturhistorie

Landskab

Kunst

Råvarer