Landskab med rød plet

Lauritz Hartz | Sommerlandskab, Gniben, 1953 | Odsherreds Kunstmuseum
Lauritz Hartz: Sommerlandskab, Gniben, 1953, 58 x 72 cm, Odsherreds Kunstmuseum

Udsigt mod nordvest over hævet havbund til Kanebjerg, en moræneknold skabt af isstrømmen fra Kattegat.

Bevaret for eftertiden
Lauritz Hartz (1903–1987) udførte sine billeder i én sammenhængende bevægelse, og den spontane maleproces er udtryk for den billedkunstneriske bearbejdning af motivet.

Den præcise og nøgterne registrering af landskabet blev underordnet Hartz’ personlige sansning af motivet. Billedets maleriske omdrejningspunkt er det vajende Dannebrog over Artilleri Skolens bygningers tage; i dag er tjenestestedets navn Søværnets Våbenkursus. Hartz har gengivet det af vinden udspændte flag som et inciterende rødt farvestrøg. Gennem et helt liv har kunstneren utrætteligt indfanget og bevaret motiver fra hele Odsherred, der for al fremtid vil fremstå sitrende friske fra hans hånd.

Malested og motiv
Kanebjerg er malet fra gravhøjen Rævehøj, der ligger få meter herfra i en privat have. Grundet tilgroning ses motivet i dag heldigvis bedst et par hundrede meter længere fremme ad vejen ud mod Gniben efter det røde hus på venstre hånd. Allerbedst opleves motivet ved at gå ombord i det. Und dig selv oplevelsen at bestige Kanebjerg.

Find udsigten og motivet

Parkering før bommen
Gnibenvej nær nr. 53
4583 Sjællands Odde
GPS: N56°0’2″, E11°17’15”

Den kunsthistoriske rute

Tag på jagt efter kunstnernes motiver og malesteder i geoparken med folderen til Den kunsthistoriske rute. Se værker og landskabsmotiver fra herredet på Odsherreds Kunstmuseum i Asnæs og på Malergården i Plejerup.

Gå- og cykelture

Klik dig frem til Gniben og se andre ruteforslag i området hos Friluftsguiden.dk

Kulturhistorie

Landskab

Kunst

Råvarer