Motiv bliver til myte

Asta Ring Schultz | Vejrhøj set fra Sanddobberne, 1924 | Odsherreds Kunstmuseum
Asta Ring Schultz: Vejrhøj set fra Sandobberne, 1924, 49 x 65 cm, Odsherreds Kunstmuseum

Vejrhøj var et yndet motiv hos kunstnerne. Gravhøjen ligger 121 m.o.h. og er Odsherreds højeste punkt. Vejrhøj syner dog endnu højere, da terrænet stiger så voldsomt.

Landskab af en anden verden
Dette billede af Vejrhøj og det omkringliggende landskab er udført klart og detaljeret. Men motivet fremstår som fra en anden verdensdel eller en helt anden verden med høje bjerge og skarpe kløfter. Samtidig er gravhøjen på toppen både udpenslet og forstørret. Dette er særdeles karakteristisk for kunstneren: at forenkle, komprimere og forstærke motivet. Det bliver til én stor bølgende rytme, og det løftes samtidig ind i fablernes verden.

Maleren Asta Ring Schultz (1895-1978) havde sommerhus i Odsherred i mange år og udførte mange malerier, tegninger og grafiske værker fra området. Især i bakkemotivet kunne hun udfolde sin særlige ekspressive udtryksform.

Malested og motiv
De lave knoldede kystklitter i forgrunden er Sanddobberne. Fra Ring-Schultz’ tid til i dag har der formet sig en odde i Nekselø Bugt. Lagunen mellem odden og den tidligere kystlinje er ved at gro til, og kysten rykker udad i dette område. Landskaber er ikke en fast størrelse, det kan også kunsten bevidne.

Find malestedet

Sanddobberne, Nekselø Bugt
Rummelig p-plads
Kalundborgvej nær nr. 28
v. Sanddoberne Camping
4534 Hørve
GPS: N55°46’30”, E11°22’48”

Den kunsthistoriske rute

Tag på jagt efter kunstnernes motiver og malesteder i geoparken med folderen til Den kunsthistoriske rute. Se værker og landskabsmotiver fra herredet på Odsherreds Kunstmuseum i Asnæs og på Malergården i Plejerup.

Gå- og cykelture

Klik dig frem til Sanddobberne og se andre ruteforslag i området hos Friluftsguiden.dk

Kulturhistorie

Landskab

Kunst

Råvarer