Sjællandsk landskab

Johan Thomas Lundbye | Sjællandsk Landskab, 1840 | Ny Carlsberg Glyptotek, København
Johan Thomas Lundbye: Sjællandsk Landskab. Udsigt fra Bjergsøe Mark mod Vejrhøj og Dragsholm Slot, 1840, 61 x 124 cm. Ny Carlsberg Glyptotek, København

Guldalder
Johan Thomas Lundbye (1818–1848) var ofte gæst hos sin morbror, der var præst i Vallekilde, og har flere gange malet fra præstegårdsmarken omkring Hankehøj. I 1840 malede Lundbye dette store udsigtsbillede, der indeholder mange naturmæssige og kulturhistoriske elementer.

Fra Bjergesødyssen ses ud over det storladne landskab, der vokser op af havet og krones af gravhøjen Vejrhøj i midten af billedet. Fra venstre til højre skifter himmelen fra lys til mørke, og landskabet over Dragsholm Slot, fremstillet som det tog sig ud i middelalderen, fremtræder i sollys. Det er et fornemt oversigtsbillede over det vidtstrakte landskab med dyr og huse, og samtidig et billede, der er fuld af historiefortælling.

Langdyssen i Bjergesø
Storstensgrave eller megalitgrave stammer fra den tidlige bondestenalder og var forbeholdt de mest fremtrædende i samfundet. De er opført for mellem 5600 og 5200 år siden af store sten, vandreblokke, som isen bragte med sig under istiden. Vandreblokkene her er af bjergarterne granit og gnejs og kommer formentlig fra Sverige og Norge.

Find malested og motiv

Bjergesødyssen
Parkering i vejkant
Stendyssevej nær nr. 18
4534 Hørve
GPS: N55°44’55”, E11°24’35”

Den kunsthistoriske rute

Tag på jagt efter kunstnernes motiver og malesteder i geoparken med folderen til Den kunsthistoriske rute. Se værker og landskabsmotiver fra herredet på Odsherreds Kunstmuseum i Asnæs og på Malergården i Plejerup.

Gå- og cykelture

Klik dig frem til Vallekilde og Bjergesø og se andre ruteforslag i området hos Friluftsguiden.dk

Kulturhistorie

Landskab

Kunst

Råvarer