Vejrhøjstien og Vejrhøjbuen

Den sydlige del af Vejrhøjbuen hedder Bjergene. Her ligger Vejrhøj, Geopark Odsherred højeste punkt.

Vejrhøjstien er en nyanlagt sti i stinettet i Bjergene. Gennem afvekslende terræn stiger den stejlt den næsten lige vej fra havniveau til 121 m.o.h. på bronzealderhøjen Vejrhøj.

Vejrhøjbuen, der har fået sit navn efter kæmpehøjen, er en randmoræne dannet under sidste istid. Den menes at være dannet ved, at den fremrykkende gletsjer har skubbet store flager af permafrossen undergrund op foran sig. Resultatet er en bueformet bakkekam langs isens rand. Figur 1 og 2 viser, hvordan det kan have foregået. Tolkningerne er baseret på studier af Vigbuen og Højbybuen og af boringer, som viser, at Vejrhøjbuens indre består af moræneaflejringer og smeltevandssand. I nogle boringer er der fundet ler i 75 meters højde. Det er den samme type ler, som ikke langt derfra, under Holbæk Fjord og Sejerø Bugt, befinder sig 25-50 meter nede i undergrunden.

Profilerne viser, hvordan den fremrykkende is trak flager af undergrunden og stablede dem op foran sig. Figurer: GEON, 2014.

Vejrhøjstien, Bjergene

P-plads ved Vraget
Vindekilde Strandvej nær nr. 21
4540 Fårevejle
GPS: N55°47’12”, E11°23’9”

Gå- og cykelture

Klik dig frem til Bjergene i den sydlige del af Vejrhøjbuen og se ruteforslag hos Friluftsguiden.dk

Vejrhøjstien er den gule rute i
Naturstyrelsens folder med vandrestier i Bjergene
Naturstyrelsen om Bjergene i Odsherred

3D-walk i Vægterkrattet

Prøv den virtuelle skovtur på den lave del af Vejrhøjstien. Ramsløgene blomstrer i maj og smager lige så fantastisk som de ser ud. Prøv at lave ramsløgpesto à la New Nordic Kitchen med ramsløgblade, nødder og rapsolie. Fotograf: Claus Starup.

Kulturhistorie

Landskab

Kunst

Råvarer